top of page

Predjelo u restoranu Stara kužina Stanovčić, Herceg Novi, Crna Gora

Pršuta


Pršuta je suva svinjska šunka proizvedena na našoj planinskoj farmi. Pršutа je poznat širom Crne Gore. Jelo je takođe veoma slično italijanskom pršutu. Posebnost crnogorske pršute je što se u fazi suvinja u blizini spaljuju bukovi trupci. Dim, mešajući se sa planinskim i morskim vazduhom, daje mesu poseban ukus. Meso se soli morskom solju i odležava planinskim biljem.



Dodaci


Uz pršutu se služi domaći sir sa koprom, a po želji i masline, zelenilo, paradajz i kiseli krastavci. Pošto je naš restoran domaći, zajedno sa vama odlučujemo šta će biti dodato jelu, ili nam jednostavno verujete da se pobrinemo za vaš odmor.



Domaći sirevi


Sirevi se prave od sastojaka sa naše farme po izuzetnim tradicionalnim receptima. Skrećemo vam pažnju da se sirevi prave sa dodatkom kopra, paprike, zrna pšenice i drugih začina. Sirevi su prava riznica rustične stare kuhinje. Telo ih apsorbuje za 90%, sa sirom osoba dobija većinu supstanci neophodnih za zdravlje.


Priganice


To su loptice od testa pržene na ulju, servirane sa domaćim sirom, kajmakom, dimljenim mesom. Naše priganice se kuvaju u kamenim pećima i služe sa sirom od domaćeg mleka krava, koza i ovaca koje pasu na čistom planinskom pašnjaku. Uz jelo se poslužuju paradajz, zelenilo.






bottom of page