top of page

Sezonska supa od koprive u restoranu Stara kužina Stanovčić, Herceg Novi



Čorba od koprive je izuzetno zdrava i ukusna kada se sprema veštim rukama. Ali da biste izabrali ovu supu koju ćete ponuditi u restoranu, potrebna vam je posebna motivacija, mislim. O ovoj temi razgovaramo sa Svetlanom Stanovčić, vlasnicom restorana Stara kužina Stanovčić u Kamenom, Herceg Novi.


- Dobar dan, Svetlana, znam da za zimu, počev od jeseni, služite supu od koprive u svom restoranu Stara kužina Stanovčić. Zašto ste izabrali ovu supu? Obično se kopriva nudi kao hrana, pre u proleće, kada je biljka mlada.


- Dobar dan, Elena. Znate, mi imamo toplu klimu u Crnoj Gori, i biljke ponovo cvetaju u jesen, jesen je kao drugo proleće posle vrelog leta. Na biljkama se pojavljuju mladi izdanci. A kopriva je izuzetno zdrava biljka. U našim drevnim manastirima i porodičnim domovima sačuvani su drevni recepti od koprive, uz pomoć kojih se održavala snaga u vreme kada su dolazile hladnoće i kiše. Čorba od koprive je korisna za sve anemične, rekonvalescentne, iznemogle. Osobe na hemoterapiji, na primer, imaju posebnu potrebu za supstancama uskladištenim u koprivi, jer kopriva čisti krv i jača organizam. Kopriva je veoma korisna za decu, za njihov rast. Veoma je važno da je kopriva samonikla biljka, ne prska se pesticidima, raste prirodno. A ako se kopriva sakuplja na čistom mestu, kao naše planine u Kamenom, to je zaista vredna i zdrava biljka.


- Ali listovi koprive gori, kako se od njih kuva supa?


- Za ovo postoje stari tradicionalni recepti. Mnoge od ovih recepata monasi su zaista sačuvali. Nisu jeli meso, razumete. Osim toga, oko pola godine u pravoslavlju je post. Dakle, upravo u manastirima je sačuvano ono najvrednije i najkorisnije za čovečanstvo. Listovi koprive kuvani u supi su prilično svilenkasti i baršunasti, prijatnog mirisa i ukusa. To se postiže time što se čisti i zdravi listovi koprive preliju vrelom vodom, ostave neko vreme, a ta voda se zatim ocedi, a ne koristi. Dobijeni listovi koprive postaju osnova za supe, punjenja i salate. Ako, onda, u supu dodate pavlaku, rendani sir, druge sastojke, ispostavlja se divno i hranljivo jelo.


- Crnogorska supa od koprive ima neke razlike od ostalih opcija?


- U Crnoj Gori se u supu od koprive dodaju kukuruzno ili drugo krupnije brašno, biber, ren. Listovi koprive se ne seku nožem, već se u procesu kuvanja drobe posebnim alatom ili ostavljaju celi. Ukus supe se popravlja kada se doda malo kiselog, poput limuna ili rendanog rena. Po starim receptima, supa od koprive se promeša sa grančicom drena, što daje ukus. Grana drena sa kratkim izdancima, ako se trlja u dlanovima, rotirajući, je drevni mikser.


- Veoma zanimljivo, Svetlana. Hvala na priči! Moram ovo probati.


- Hvala, Elena! Čekamo vas na majstorskoj klasi! Hajde da pokušamo zajedno da uradimo i vidimo šta se dešava.

bottom of page